Op zoek naar nieuwe afzetmogelijkheden voor ganzenvlees

Het aantal ganzen in ons land groeit snel. Hierdoor ontstaat schade aan landbouw en natuur. In 2020 werd € 27 miljoen aan tegemoetkomingen uitgekeerd voor schade veroorzaakt door ganzen (op een totaal van 31,5 miljoen). Veruit de meeste schade werd uitgekeerd in Noord-Holland (€ 9,1 miljoen). Ook de vliegveiligheid rondom Schiphol komt in het gedrang. Afschot van tienduizenden ganzen is daarom helaas noodzakelijk. Maar verspilling is zonde, dus zoeken wij, de Faunabeheereenheid Noord-Holland, partijen die kunnen helpen om ganzenvlees optimaal te benutten.

Zo min mogelijk verspilling

Jagers geven aan dat ze het afschot niet kwijtraken. Ze eten de ganzen zelf, schenken ze aan familie en vrienden of verkopen ze aan wildgroothandels en poeliers. Maar dat is niet genoeg. Het is prachtig, lekker en eerlijk vlees en het zou mooi zijn als we dat goed benutten. Daarom zoeken we naar nieuwe afzetmarkten.

Wie zoeken we?

Wij zijn op zoek naar partijen die kunnen helpen bij het opzetten van die nieuwe afzetmarkten. De uitdaging is om het ganzenvlees zo optimaal mogelijk te benutten, in binnen- en buitenland. Bij voorkeur als consumentenvoedsel, of anders als diervoeding. Ook voor de veren en het dons zoeken we een nuttige bestemming.

Zo’n gecombineerde afzetmarkt vraagt om ketensamenwerking. Poeliers, jagers, voedselverwerkende industrie, diervoerbedrijven, bedrijven die exporteren naar het buitenland: we hebben alle ketenpartijen nodig om nieuwe afzetmarkten van de grond te krijgen. Met deze partijen willen we een consortium oprichten en samen een rendabele businesscase opstellen. Op die manier willen we niet alleen verspilling tegengaan, maar ook mooie rendementen behalen.

Download hier het rapport "Een vette gans bedruipt zichzelf - Analyse van afzetmogelijkheden".

De FBE Noord-Holland komt graag in contact met partijen die willen meedenken, die kansen zien voor hun eigen bedrijf of die samen met andere partijen afzetmogelijkheden willen ontwikkelen. Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op met:

Carl Schultz

carl@bbeng.nl

+31 (0)6 23520391