Ekster

De ekster hoort bij dezelfde familie als de kraai, namelijk de kraaiachtigen. De ekster is een zwart-witte vogel met een lange staart die op veel verschillende plekken voorkomt. Eksters eten van alles, bijvoorbeeld insecten, granen, aas, groente en fruit, en afval. In het voorjaar eten ze ook eieren en jonge vogels. Omdat het alleseters zijn kom je ze vaak in de stad tegen.

Schadebeheer

Eksters kunnen schade aanrichten door het vreten, vervuilen en vertrappen van appels en peren. Ter voorkoming van schade door eksters worden vooral preventieve maatregelen ingezet en worden ze verjaagd. Om dat verjagen effectief te laten zijn mogen daarbij enkele eksters worden geschoten. Ook mogen de nesten van eksters worden weggehaald.

Maatregelen om schade te voorkomen:

  1. Weren en verjagen
    • Met bijvoorbeeld vlaggen, flitsers of knallen, of afschermen van gewassen met netten.
  2. Doden
    • Verjaging met ondersteunend afschot
      • Eksters zijn slim en leren snel dat geluiden of wapperende vlaggen geen echte bedreiging zijn. Om ze weg te houden van het fruit wordt een groep eksters verjaagd door één of enkele dieren te schieten. De groep zal dan niet snel terugkeren. Dit mag alleen van 15 juni tot 15 november in de teelt van appels en peren.
Meer informatie