Faunaspot, het nieuwe registratiesysteem voor faunabeheerdata

Geplaatst: 20 October 2022

Vanaf 1 januari 2023 is er een nieuw registratiesysteem voor alle jagers in Noord-Holland: FaunaSpot. Met deze app voor de mobiele telefoon (en t.z.t. ook tablet) kan de jager preventieve maatregelen, verjaging, afschot en nestbehandeling op een snelle en makkelijke manier registreren. Met FaunaSpot zet de Faunabeheereenheid Noord-Holland in op gebruiksgemak voor de jager én op betrouwbare data.

Faunaspot, het nieuwe registratiesysteem voor faunabeheerdata

 

Gebruiksgemak voor de jager

FaunaSpot is een app op de mobiele telefoon (en t.z.t. ook tablet). Hiermee registreert de jager preventieve maatregelen, verjaging, afschot of nestbehandeling op een snelle en makkelijke manier. Met FaunaSpot lossen we het administratieve gedoe voor de jager op: hij registreert ter plekke en is met enkele klikken klaar. Ook kan hij eerdere registraties terugzoeken en bekijken.

De app is getest door enkele Noord-Hollandse jagers en niet-jagers. Zo hebben we FaunaSpot goed kunnen afstemmen op de uiteindelijke gebruikers.

 

Op jacht naar de beste data

Doordat de jager ter plekke preventieve maatregelen, verjaging, afschot en nestbehandeling registreert en doordat deze registratie automatisch aan een locatie wordt gekoppeld, zijn data navolgbaar. Anders gezegd: we kunnen zo bewijzen dat de data kloppen. Daarmee voldoet FaunaSpot aan de nationale en internationale eisen. Met betrouwbare data kunnen we bovendien de faunabeheerplannen en de uitvoering daarvan goed onderbouwen. Zo bouwen we aan meer politiek en maatschappelijk draagvlak voor faunabeheer. Daar hebben we allemaal baat bij!

  

Oefen en verbeter met ons mee!

Van 1 november t/m 31 december is er een oefenperiode. Elke jager in Noord-Holland kan dan met FaunaSpot oefenen en eventuele verbeterpunten aan ons doorgeven. De registraties worden in deze periode nog niet bewaard; de registratie via FRS gaat dan nog gewoon door.

Het is belangrijk dat iedere jager meedoet aan de oefenperiode, zodat hij klaar is voor de overgang van FRS naar FaunaSpot op 1 januari 2023.

 

Meld je aan voor de oefenperiode!

In de maand november kan iedere jachtaktehouder die gerechtigd is tot jachtbeheer en/of schadebestrijding in Noord-Holland zich aanmelden via de website www.faunaspot.nl. Daar kan je ook de FaunaSpot app op je mobiele telefoon (of t.z.t. tablet) zetten. Deze is beschikbaar voor Apple/iOS en voor Android

 

Vanaf 1 januari 2023 is FaunaSpot de enige manier waarop jagers in Noord-Holland preventieve maatregelen, verjaging, afschot en nestbehandeling kunnen registreren.

 

 

Meer informatie

De FaunaSpot app is klaar voor gebruik vanaf 1 november. Op dit moment bereiden wij de introductie van FaunaSpot voor. Wij hebben afgelopen week bijeenkomsten georganiseerd voor de besturen van de WBE's, de faunacommissarissen en de jagersverenigingen, zodat zij goed op de hoogte zijn. Ook zijn wij in gesprek met partijen zoals BIJ12, de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord en de poeliers.

Meer informatie vind je op www.faunaspot.nl. Ook houden wij je graag op de hoogte via onze nieuwsbrief. Meld je daar dus snel voor aan!