Een vette gans bedruipt zichzelf - Onderzoek naar het benutten van ganzenvlees.

Geplaatst: 14 December 2022

Het aantal ganzen in ons land groeit snel. Hierdoor ontstaat schade aan landbouw en natuur. Ook de vliegveiligheid rondom Schiphol komt in het gedrang. Afschot van tienduizenden ganzen is daarom helaas noodzakelijk. De Faunabeheereenheid Noord-Holland wil verspilling tegengaan en liet recent een onderzoek uitvoeren naar afzetmogelijkheden. Nu zijn we op zoek naar partijen die kunnen helpen om ganzenvlees optimaal te benutten.

Een vette gans bedruipt zichzelf - Onderzoek naar het benutten van ganzenvlees.
Wildverwerkerij Natuurlijk Wild

Download hier de flyer of lees hier het hele rapport.

 

Preventie werkt onvoldoende

De Nederlandse ganzenpopulatie neemt snel toe, vooral door de ganzen die hier in het voorjaar blijven broeden. Sinds de eeuwwisseling is het aantal broedende ganzen verviervoudigd. De FBE zet stevig in op maatregelen als vogelverschrikkers, vlaggen en schriklinten, maar de populatie is zo groot dat preventie onvoldoende werkt. Daarom worden de komende jaren in Noord-Holland tienduizenden ganzen geschoten.

 

Zo min mogelijk verspilling

Jagers geven aan dat ze het afschot niet kwijtraken. Ze eten de ganzen zelf, schenken ze aan familie en vrienden of verkopen ze aan wildgroothandels en poeliers. Maar dat is niet genoeg. Het is prachtig, lekker en eerlijk vlees en het zou mooi zijn als we dat goed benutten. Daarom zoeken we naar nieuwe afzetmarkten.

 

Ketensamenwerking

De FBE Noord-Holland zoekt naar partijen die kunnen helpen bij het opzetten van die nieuwe afzetmarkten. De uitdaging is om de hele gans zo optimaal mogelijk te benutten, in binnen- en buitenland. Bij voorkeur als consumentenvoedsel, of anders als diervoeding. Ook voor de veren en het dons wordt gezocht naar een nuttige bestemming.

 

Een afzetmarkt vraagt om ketensamenwerking. Poeliers, voedselverwerkende industrie, diervoerbedrijven, bedrijven die exporteren naar het buitenland: we hebben alle ketenpartijen nodig om nieuwe afzetmarkten van de grond te krijgen. We willen een consortium oprichten en als eerste stap met partijen een positieve businesscase opstellen. Zodat er niet alleen verspilling wordt tegengegaan, maar ook rendement kan worden behaald.

 

Onderzoek naar afzetmogelijkheden

Recent hebben wij door economische adviesbureaus en een grondstoffenexpert kansrijke afzetkanalen in kaart laten brengen. Meerdere opties, waaronder export, lijken veelbelovend, zo wijst het rapport ‘Een vette gans bedruipt zichzelf’ uit. In landen als Duitsland, België en Frankrijk bestaat concrete interesse vanuit de consumptiemarkt. Een andere optie is het verwaarden van de dierlijke eiwitten. Dat heet rendering. In dit proces worden de ganzen gedroogd om er een eiwitpoeder van te produceren. Het poeder is een hoogwaardige grondstof voor diverse producten, waaronder diervoeding. 

 

Oproep aan ketenpartijen

De FBE Noord-Holland komt graag in contact met partijen die willen meedenken, die kansen zien voor hun eigen bedrijf of die samen met andere partijen afzetmogelijkheden willen ontwikkelen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Carl Schultz via carl@bbeng.nl