Ree

De ree is het kleinste hert in Nederland. Reeën worden ongeveer 60 tot 90 centimeter hoog. Ze hebben een zwarte neus met witte kin, en hun geel- of roodbruine zomervacht wordt grijzer en donkerder in de winter. De grootste kans om een ree te zien heb je tijdens de schemering, bijvoorbeeld op een veld tegen de bosrand. Als ze zich veilig voelen kun je ze ook overdag tegenkomen.

Aanrijdingen met reeën

Per jaar zijn er in Nederland ongeveer 10.000 aanrijdingen met reeën. Dat is niet alleen gevaarlijk voor dier en mens, het kost ook veel geld door schade aan de voertuigen, ziektekosten en het inschakelen van hulpdiensten. 

Er worden diverse maatregelen genomen om aanrijdingen te voorkomen. Zelf kun je de kans op een aanrijding verkleinen door ’s avonds niet harder te rijden dan 60 kilometer per uur en bermen in de gaten te houden. Wijk niet uit voor overstekend wild, in verband met tegenliggers en de bomen langs de weg. 

Neem bij een aanrijding met een ree direct contact op met de meldkamer van de politie (0900-8844). Kijk voor aanvullende informatie op Stichting Wildaanrijdingen Nederland.

Schadebeheer

Reeën kunnen schade aanrichten door het knabbelen aan knoppen en boombast. Om landbouwschade en verkeersongelukken te voorkomen, worden in Noord-Holland preventieve maatregelen tegen reeën genomen. Er wordt in Noord-Holland niet gejaagd op reeën. Alleen als een ree gewond is geraakt door een aanrijding wordt de ree gedood om onnodig lijden te voorkomen.

Maatregelen om schade te voorkomen:

  1. Weren
    • Met vlaggen, flitsers of knallen, of afschermen van gewassen met bijvoorbeeld hekken. In de module hertachtigen van BIJ12 staat meer over preventieve maatregelen tegen reeën.
  2. Voorkomen van aanrijdingen
    • Elektronische wildwaarschuwingssystemen, hekken en kort gras langs de berm voor beter zicht, verlagen snelheid op wegen.
  3. Doden na aanrijding
    • Wanneer een ree gewond raakt door een aanrijding wordt het dier gedood om verder lijden te voorkomen.