Snel antwoord op je vragen
Faunabeheereenheid
Noord-Holland
Home > Over faunabeheer > Jacht en schadebestrijding in Nederland
Jagen is het doden van dieren voor benutting. Mensen met een jachtakte kunnen in een bepaalde periode, het jachtseizoen, een aantal soorten bejagen: fazant, konijn, houtduif, haas en wilde eend. Meer informatie over de jacht lees je op de website van de KNJV en de NOJG.
Jagers hebben naast hun eigen jachtactiviteiten een belangrijke rol in faunabeheer en schadebestrijding. Zij zijn georganiseerd in lokale wildbeheereenheden (WBE’s), die de uitvoering van de schadebestrijding coördineren, in samenspraak met der FBE.
De faunabeheerplannen van de FBE Noord-Holland hebben als doel schade te voorkomen. De minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur neemt besluiten over de jacht.
Schadebestrijding is het voorkomen van maatschappelijke schade door wilde dieren. Als wilde dieren schade aanrichten – denk aan landbouwschade, verkeersonveiligheid en schade aan de natuur – dan kan het nodig zijn om in te grijpen. Eerst worden preventieve maatregelen ingezet, zoals het verjagen van dieren of het plaatsen van hekken. Heeft preventie onvoldoende effect, dan kan voor afschot gekozen worden. Dat mag alleen worden gedaan door schadebestrijders (jagers) met een jachtakte.
Alle gedode dieren en behandelde nesten moeten worden geregistreerd in FaunaSpot. Daarnaast worden ook de populaties wilde dieren geteld. De Faunabeheereenheid Noord-Holland maakt ieder jaar een rapportage van deze cijfers. Onder andere met deze gegevens worden vervolgens nieuwe faunabeheerplannen gemaakt.